Gazon met graszoden
Bedrijven

Graszoden leggen, hoe doe je dat zelf?

De makkelijkste manier om snel te genieten van een mooie, verzorgde tuin, is graszoden leggen. Wist je dat dit helemaal niet duur hoeft te zijn? Want grote kans dat jij dit gewoon zelf kunt! In deze blog leggen we uit wat je moet doen, zodat jij zelf kunt inschatten of je het zelf probeert of toch door iemand anders laat doen.

Wat heb je nodig?

Begin met het verzamelen van het benodigde materiaal. Misschien heb je het één en ander al in je schuur staan of kun je het lenen van een goede buur. Schrijf maar mee:

  • Rolmaat
  • Graszodensnijder of spade
  • Hark
  • Plank
  • Gekarteld broodmes (optioneel)
  • Motorfrees (optioneel)
  • Graswals (optioneel)
  • Bodemtester of pH-meter en kalk (optioneel)

Laten we vooral het belangrijkste niet vergeten: de graszoden zelf! Deze bestel je makkelijk en snel op Topgazon.nl.

Je tuin voorbereiden

Voor je de graszoden legt, bereid je de grond in je tuin voor. Dat betekent: handen uit de mouwen, oude graszoden verwijderen als die erin zitten, onkruid wieden, stenen en ander puin uit de grond halen en omspitten die handel!

Heb je een mooi “schoon” oppervlak, dan spit je deze nog eens goed om, hark je de grond wat los en egaliseer je deze. Houd hierbij ook meteen rekening met de afwatering. De grond nog even aanstampen met een plank of graswals en de grond is er klaar voor.

De juiste pH-waarde?

Let op: voor een gezond gazon is de zuurtegraad van de grond belangrijk. Is de zuurtegraad niet ideaal? Dan loop je bijvoorbeeld een grotere kans op mos en schraal, geel gras. Wil je zeker weten dat jouw grond de juiste pH-waarde heeft? Test dit dan met een bodemtester of pH-tester. De optimale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 6,5.

Graszoden leggen

Nu wordt het écht leuk. Dat donkere oppervlak aarde maakt plaats voor een groen gazon! Hark het oppervlak nog even een beetje los en rol de eerste zode strak langs de langste rechte kant. Vervolgens druk je deze goed aan. Stukken die je overhoudt, snijd je af met een spade of een gekarteld broodmes. Herhaal dit tot elk stukje is opgevuld. Tot slot druk je het geheel nog één keer goed aan met de achterkant van je spade of een graswals.

De eerste verzorging

Blijft het vandaag droog? Geef je gazon dan meteen wat water. Gebruik hiervoor het liefst water uit de regenton, dit wordt beter opgenomen dan kraanwater. Deze stap is erg belangrijk, want het gras mag niet verdrogen. Grasmaaien doe je de eerste week nog niet. Na 7 tot 10 dagen maai je het gras voorzichtig en liever niet korter dan 4 cm. Maai je het gras te kort? Dan kun je de groeipuntjes beschadigen en dat kost je gazon onnodig veel energie.

Graszoden bestellen bij Topgazon

Zo zie je maar, dit klusje kun jij vást zelf! Helemaal als je je zoden bij Topgazon bestelt. Duurzame, milieuvriendelijke graszoden van topkwaliteit. Op de website van Topgazon lees je nog veel meer over het leggen van graszoden, bijvoorbeeld in de uitgebreide handleiding. Daarnaast denken ze graag met je mee als je nog vragen hebt. Ben je er klaar voor?

Ga naar Topgazon.nl >