elektrische laadpaal
Blog

Een elektrische laadpaal laten aanleggen: waar let je op?

Het rijden van een elektrische auto wordt steeds populairder. Met de groeiende vraag naar elektrische voertuigen, is ook de behoefte aan oplaadpunten toegenomen. Als je ervoor kiest om een elektrische auto aan te schaffen, is het een logische stap om na te denken over het installeren van een laadpaal thuis. Maar waar moet je precies op letten bij het laten aanleggen van een elektrische laadpaal? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten op een rij.

1) Wallbox of laadpaal?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je kiest voor een wallbox of een losstaande laadpaal. Een wallbox is compacter en kan aan de muur van bijvoorbeeld je garage worden gemonteerd, terwijl een laadpaal meer ruimte inneemt en vrijstaand is. De keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte en esthetische overwegingen: wat vind je zelf het mooist?

2) Is je meterkast klaar voor je laadpaal?

Een check van je meterkast is een stap die je zeker niet wilt overslaan als je een laadpaal wil laten installeren. Kan jouw groepenkast het benodigde vermogen leveren, of is er misschien sprake van een verouderde installatie? In sommige gevallen is een upgrade van je meterkast nodig, of moet hij zelfs in zijn geheel vervangen worden. Vaak kan een goede elektricien zowel de installatie van je laadpaal, als de check-up van je meterkast verzorgen.

3) Vermogen en stekker afstemmen op je auto

Niet elke elektrische auto heeft dezelfde laadcapaciteit of maakt gebruik van dezelfde stekker. Het is daarom belangrijk om het vermogen en het type stekker van je laadpaal af te stemmen op de specificaties van jouw auto. Zo voorkom je compatibiliteitsproblemen en zorg je ervoor dat je auto optimaal wordt opgeladen. Denk ook na over de toekomst: is je laadpaal compatibel met je volgende auto en met die daarna?

4) Check je energiecontract

Het opladen van een elektrische auto kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, vooral als je veel rijdt. De prijs van je elektriciteit kan hier een behoorlijke rol in spelen! Controleer daarom of je huidige energiecontract gunstige tarieven biedt voor elektriciteit en of het mogelijk is om een speciaal laadtarief af te sluiten. Zo kun je optimaal profiteren van de voordelen van elektrisch rijden.

5) Ga voor een betrouwbare elektricien

Last but not least, is het van groot belang om een betrouwbare en ervaren elektricien in te schakelen voor het installeren van je laadpaal. Een goede elektricien kan niet alleen de installatie professioneel uitvoeren, maar ook advies geven over de beste locatie voor de laadpaal en eventuele andere elektrische veranderingen die nodig zijn. Zoek naar elektriciens met goede recensies om er zeker van te zijn dat je een betrouwbare professional inhuurt voor deze klus.

Op zoek naar een elektricien waar je op kan bouwen? Een specialist die ruime ervaring heeft met de installatie van elektrische laadpalen en alle benodigde certificaten op zak heeft? Neem eens contact op met Zeeman Elektro en bekijk wat ze voor je kunnen betekenen!