Installateur legt extra groep aan in groepenkast
Bedrijven

Wanneer moet je een extra groep aanleggen in je groepenkast?

Een extra groep aanleggen in je groepenkast, wanneer doe je dat eigenlijk? Als er in en aan je huis niks verandert, sluit je groepenkast waarschijnlijk perfect aan op jouw stroombehoefte. Maar soms wil je weleens iets nieuws, zoals een laadpaal voor je elektrische auto of een grote oven, omdat je hebt ontdekt dat bakken helemaal jouw ding is! In dat geval zou het best kunnen dat er een extra groep aangelegd moet worden. In deze blog vertellen we je er alles over.

Wat is een groepenkast eigenlijk precies?

De groepenkast is het hart van alle elektrische installaties in je huis. Hier komen je stroomkabels binnen. Vervolgens wordt de stroom verdeeld over verschillende groepen. Om die reden wordt een groepenkast ook wel een verdeelkast genoemd. Iedere groep in de groepenkast voorziet, afgebakend, een specifiek deel van je huis van stroom. Zo voorkom je overbelasting en de risico’s die daarmee gepaard gaan, zoals kortsluiting of zelfs brand.

Hoe wordt de capaciteit van je groepenkast en groepen bepaald?

In iedere groepenkast komt 230 volt (V) binnen. Heb je een 1-fase groepenkast? Dan zit daar meestal een hoofdzekering van 35 Ampère (A) in en heb je een maximale belasting van 230 V x 35 A = 8.050 Watt (W). In de meeste nieuwe woningen vind je een 3-fase groepenkast. Deze heeft meestal drie hoofdzekeringen van 25 A in en geldt een maximale belasting van 230 V x 75 A = 17.250 W. Per stop is de maximale belasting over het algemeen 16 A. De maximale belasting van zo’n groep is 16 A x 230 V = 3.680 W. Ga na welke apparaten op welke groepen zijn aangesloten, hoeveel Watt ze vragen en je weet hoeveel ruimte je nog hebt!

Wanneer moeten er extra groepen bij komen?

Situaties waarin je vaak een extra groep moet aanleggen, zijn bijvoorbeeld wanneer je je woning uitbreidt en er een nieuwe ruimte ontstaat of wanneer je apparaten aan je inboedel toevoegt met een vermogen van meer dan 2.000 W. Voorbeelden hiervan zijn: wasmachines en -drogers, vaatwassers, combi magnetrons, ovens enzovoort. Omdat op je huidige groepen waarschijnlijk al (een aantal) elektrische apparaten zijn aangesloten, loop je ook bij apparaten met een lager niveau het risico dat je boven de 3.600 W uitkomt en het wenselijk is een extra groep aan te leggen.

Wanneer moet je een krachtgroep aanleggen?

Sommige elektrische apparaten verbruiken zoveel stroom, dat ze überhaupt niet op één groep passen. Deze apparaten vereisen krachtstroom. Maar wist je dat dit vrijwel nooit geldt voor huishoudelijke apparaten? Oók niet voor je laadpaal, jacuzzi of warmtepomp. In vrijwel alle particuliere gevallen volstaat een 3-fase groepenkast. Heb je een bedrijf aan huis, waarbij je bijvoorbeeld industriële ovens of zware machines gebruikt? Dan wordt het een ander verhaal.

Professionele hulp inschakelen

Nu je een beeld hebt van groepenkasten en het aanleggen van extra groepen, is het belangrijk te beseffen dat dit specialistisch werk is. Wij zijn geen experts, dus het is verstandig om een erkende installateur met zegelrecht te raadplegen voor persoonlijk advies en de klus zelf. Bij Zeeman Elektro ben je hiervoor aan het goede adres. Zij berekenen de belasting van je groepenkast nauwkeurig en zorgen ervoor dat je groepenkast optimaal, volgens de huidige regels, functioneert.

Ga naar de website van Zeeman Elektro >