tools houten vloer leggen
Bedrijven

Onmisbare items bij het leggen van een houten vloer

Een goede set met tools en hulpmiddelen maakt iedere vakman beter in zijn werk. Vooral bij het leggen van een houten vloer komen er een aantal dingen goed van pas: items die je sneller laten werken en het eindresultaat nóg strakker maken. De truc is om al deze benodigdheden tijdig in te kopen en ze klaar te hebben liggen op het moment dat je begint met leggen. Dat scheelt een boel tijd, energie en frustratie! Welke items zijn er echt onmisbaar in de toolkit van een vloerenlegger die zich bezig gaat houden met een houten vloer die verlijmd en vernageld gelegd moet worden? Je leest het in dit artikel!

Meet- en tekengereedschap

De eerste items in onze lijst zijn natuurlijk je meet- en aftekentools. Je kunt er absoluut niet zonder als je een vloer gaat leggen! Voor kleinere afmetingen gebruik je een duimstok of een winkelhaak, en bij grotere maten komt je rolmaat goed van pas. Zorg dus dat je al deze meetinstrumenten bij de hand hebt, en slijp je aftekenpotlood vast voor het zetten van aftekenlijnen.

En weet je nu al dat je veel verstek moet gaan zagen? Overweeg dan een verstekhaak of een zwaaihaak mee te nemen naar je klus. Dit helpt je om eenvoudig zaagsnedes onder een bepaalde hoek af te tekenen.

De juiste zaag

Nadat je vloerdelen hebt uitgemeten en afgetekend, moet je ze vervolgens natuurlijk op maat zagen. Sommige zaagsnedes zijn een simpele rechte lijn, maar bij sommige inkortacties komt wat meer detailwerk kijken. Het is dus slim om verschillende zagen klaar te hebben staan: voor het grovere zaagwerk, maar ook voor het fijnere detailwerk. Bepaal van tevoren welke zaag (of zagen) je het beste van pas komt en check of ze nog in goede staat zijn, of dat je misschien onderdelen moet vervangen. Als je eenmaal bezig bent met je klus, wil je lekker door kunnen werken!

Lijmkam en de juiste parketlijm

Zoals gezegd zijn we er in dit artikel vanuit gegaan dat je als echte vakman er bij voorkeur voor kiest om een vloer niet zwevend te leggen, maar hem juist zo solide mogelijk aanbrengt. Dat wil zeggen: verlijmd en vernageld. Je klus begint in dat geval met het verlijmen van de vloer: de juiste lijm is dan essentieel, net als een lijmkam die ervoor zorgt dat de lijm goed over het oppervlak verdeeld kan worden. Kies een lijmrilhoogte voor je lijmkam die aansluit bij het type vloer dat je legt: dat is belangrijk voor de hechting en het uiteindelijke resultaat.

Tacker

Snel en onzichtbaar je houten vloer extra verankeren doe je met een tacker. Dit apparaat helpt je om snel te werken, de houten vloer stevig aan de ondervloer te verankeren en nagels of nietjes onder de juiste hoek en op de juiste diepte in het hout te drijven. Met recht een onmisbare tool, dus! Extra vernageling helpt de werking van de vloer af te remmen en zorgt voor een 100% strak resultaat.

  • Snel extra verankering aanbrengen
  • Ook onder een hoek of voorbij het oppervlak indrijven

Afwerklijsten en plinten

Een vloer is pas écht af als de randen naadloos overgaan in een ander vloerdeel, of in de muur ernaast. Vergeet dus zeker niet afwerklijsten en plinten in te slaan om je voorbereiding compleet te maken! Matchende plinten zijn echt de kers op de taart als het om een vloer leggen gaat en mogen dus niet ontbreken in jouw standaard toolkit. Match de plinten met de kleur van de vloer of met de kleur van de muur voor een optisch rustig effect.

Bestel bij dé groothandel voor de vloerenlegger

Mis je nog één van deze benodigdheden, of is één van je meest gebruikte tools aan vervanging toe? Maak het jezelf dan gemakkelijk en meld je aan als klant bij dé specialist voor de vloerenvakman: Floormade.nl. Ze hebben standaard alles op voorraad wat jou helpt om snel en professioneel te kunnen werken. Kwaliteitsproducten van de beste merken, maar dan zeer voordelig geprijsd. Dat klinkt je toch als muziek in de oren?

Op werkdagen voor 15:30 uur besteld betekent dat je order de volgende werkdag al bij jou op locatie bezorgd wordt. Zo kan jij je voor de volle 100% richten op jouw passie: de mooiste vloeren leggen voor je klant.