gazon bemesten
Bedrijven

Alles wat je moet weten over je gazon bemesten

Wil jij in alle seizoenen genieten van een prachtig, groen gazon? Dan moet je de natuur soms een handje helpen door je gras wat extra voedingsstoffen toe te dienen. Je gazon bemesten maakt je gras niet alleen groener en gezonder, het wordt er ook beter weerbaar van tegen droogte en tegen de meest voorkomende grasplagen. Maar: hoe pak je dit aan?

Wij schreven een compacte handleiding over het bemesten van je gazon: wanneer je dat doet, hoe je te werk gaat en met welk type mest je het beste kunt werken. We leggen het je allemaal uit in deze blog!

Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?

De eerste vraag: hoe zie je of jouw gras toe is aan een bemestingsbeurt? Het geheim is: dat zie je niet altijd direct aan de buitenkant. Sterker nog: als je gras droge, gele of kale plekken gaat vertonen, ben je eigenlijk al aan de late kant! Het beste is om je gras minimaal 3 keer per groeiseizoen (voorjaar t/m najaar) preventief mest te geven. Zo weet je zeker dat het alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft!

Hoe vaak moet je je gazon mest geven?

Wij raden aan om je gras tijdens de warmere maanden van het jaar drie tot vier keer te bemesten. Je begint met bemesten in het vroege voorjaar: dan ontwaakt je gras uit zijn winterslaap en kan het de extra voeding goed gebruiken om weer op volle sterkte te komen. In de zomermaanden bemest je ook een of twee keer, zodat je gras de hitte van de warme zomermaanden goed kan doorstaan. En in het najaar bemest je nog een laatste keer voor het weer de wintermaanden in gaat!

Hoe ga je te werk?

Bemesten doe je aan het einde van de dag, op een dag dat de bodem mooi droog is. Ideaal is als er binnen 24 uur een buitje valt zodat het regenwater de mest diep mee de bodem in neemt: maar dit kun je natuurlijk ook oplossen door even te sproeien na het strooien van de korrels. Kijk vooral ook of er niet te veel wind staat: de lichte korrels waaien makkelijk weg, en dan is al je moeite voor niets.

Maai je gras eerst voor je het mest gaat geven. Zo kunnen de korrels zich straks goed verspreiden en zakken ze mooi naar de bodem: precies waar je gras het goed kan gebruiken. Strooi de korrels vervolgens met een handstrooier of een strooimachine uit voor de perfecte verdeling. Bekijk de instructies op de verpakking van je gazonmest om te zien hoeveel mest je precies nodig hebt voor jouw gazon.

Welke mest is het beste voor je gazon?

Veel mensen zijn geneigd om te werken met kunstmest: lekker goedkoop, en snel werkzaam. Ze denken echter niet na over de effecten op de lange termijn: kunstmest zorgt namelijk voor onnatuurlijke chemische stoffen in de bodem – niet erg handig als het milieu je aan het hart gaat. Daarnaast is de werking van kunstmest kortstondiger dan die van organische mest: daar heb je veel langer plezier van, en het bevordert het bodemleven onder je gras.

Precies om deze reden adviseren wij het gebruik van organische gazonmest: net zo makkelijk te strooien als kunstmest, en duurzaam in gebruik. Een goed voorbeeld van 100% organische gazonmest is de gazonbemesting van DCM: een alles-in-één-gazonmest, die je gazon alles geeft wat het nodig heeft.

Alles voor een groen en sterk gazon

Wil je meer weten over het bemesten van je gazon, of zoek je een adres waar je makkelijk organische gazonmest kunt bestellen? Bij Topgazon helpen ze je graag. Naast mooie Drentse graszoden verkopen ze hier alles om je grasmat groen en gezond te houden! Ze adviseren je bovendien graag over het onderhoud van je gras. Een prachtig gazon krijg je met de hulp van Topgazon!