zelf vloer leggen
Bedrijven

5 belangrijke vragen als je zelf een vloer gaat leggen

Er is geen ontkomen meer aan: je oude vloer is helemaal versleten, of je gaat verhuizen naar een huis waar nog geen vloer ligt. Tijd om je doe-het-zelf-skills af te stoffen en te ontdekken hoe je zelf een nieuwe vloer legt! Het goede nieuws is dat de meeste vloeren tegenwoordig uitstekend zelf te leggen zijn, als je maar goede voorbereidingen treft. Welke vragen moet je jezelf stellen voor je aan de slag gaat? Wij zetten ze voor je op een rijtje. Mét de bijbehorende antwoorden, natuurlijk!

1) Welk type vloer past het beste bij jou?

Als je je gaat oriënteren op een nieuwe vloer, raak je misschien wel compleet overweldigd door het grote aanbod doe-het-zelf-vloeren dat er bestaat. Laminaat, pvc, kurk: wat past er in hemelsnaam het beste in jouw ruimte? Bepalende factoren in je keuze zijn onder meer het budget dat je te besteden hebt, de beoogde kwaliteiten van de vloer en de ruimte in huis waar je je vloer gaat leggen. Om je wat houvast te geven, maakten we onderstaand overzicht voor je.

Laminaat

Budgetvriendelijk +++++
Duurzaam ++
Waterbestendig +
Geluiddempend +
Makkelijk leggen ++++

Click pvc

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen ++++

Plak pvc

Budgetvriendelijk ++++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +

Kurk

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig ++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +++

Onlinevloershop helpt je graag kiezen

Meer te weten komen over de verschillende vloersoorten? Neem dan eens een kijkje op de website van Onlinevloershop. Niet alleen vind je daar een ruim aanbod scherp geprijsde vloeren, ze helpen je ook graag de juiste keuze te maken. Vind je de benodigde informatie niet op de site, dan kan je altijd contact opnemen voor persoonlijk advies!

2) Heb je een ondervloer nodig?

Afhankelijk van het type vloer dat je kiest en de ondergrond waar je hem op gaat leggen, kan het handig zijn om eerst een ondervloer te plaatsen. Tegelijkertijd zijn er ook vloeren die een ingebouwde ondervloer hebben, en die dus rechtstreeks op je bestaande vloer gelegd kunnen worden. Goed om hier dus eerst onderzoek naar te doen!

Sommige vloeren hebben de egaliserende werking van een ondervloer nodig, andere hebben baat bij de geluiddemping en de warmte-isolatie die een ondervloer meebrengt. Verdiep je er dus goed in welke ondervloer het beste bij jouw vloer en bij jouw ondergrond past, en bekijk effect jij teweeg wil brengen.

3) Hoe bereken je hoeveel je moet bestellen?

Heb je eenmaal de juiste vloer gevonden, dan is het tijd om hem te gaan bestellen. Maar: hoeveel pakken heb je dan eigenlijk nodig? En hoe zit dat bij je ondervloer? Je kunt dit makkelijk berekenen aan de hand van het aantal vierkante meters dat je wil gaan leggen. Meet de lengte en de breedte van het vloeroppervlak, en vermenigvuldig deze twee maten met elkaar om het aantal vierkante meters te krijgen. Bekijk vervolgens de pakinhoud en deel het totale aantal vierkante meters door de pakinhoud in m2. Rond naar boven af; zo weet je precies hoeveel pakken je moet bestellen!

Tip: Houd altijd rekening met wat snijverlies tijdens het leggen, en bestel zo’n 5% extra. Zo voorkom je dat je tegen het einde van je klus zonder materialen komt te zitten!

4) Welke tools heb je nodig om je vloer te kunnen leggen?

Als je nog nooit eerder een vloer hebt gelegd, is het slim om het juiste gereedschap in te kopen voor je gaat beginnen aan je klus. Het maakt het leven van een vloerenlegger een stuk makkelijker! Heb je wel wat kluservaring, kijk dan of je onderstaande gereedschappen en hulpmiddelen nog in je gereedschapskist hebt: dit zorgt ervoor dat je straks fluitend je werk kunt doen!

  • Afstandswiggen
  • Zaag, mes of snijder (type is afhankelijk van je vloer)
  • Kniekussen of andere kniebescherming
  • Hamer, stootblok en trekijzer (bij harde vloeren)

5) Waarmee maak je jouw vloer helemaal af?

Een vloer is natuurlijk pas helemaal af als je alle randen en oneffenheden tot in detail hebt afgewerkt. De overgang naar naastgelegen muren moet perfect zijn, en ook wil je hoogteverschillen tussen verschillende vloerdelen onzichtbaar wegwerken. Ook verwarmingsbuizen en traptreden kunnen een uitdaging vormen: gelukkig bestaan er ook genoeg hulpmiddelen om dit soort probleemgebieden prachtig af te werken. Denk dus ook aan de volgende producten voor de afwerking van je vloer:

  • Muur- of plakplinten
  • Rozetten (bij verwarmingsbuizen e.d.)
  • Dilatatieprofielen (bij vloerdelen met ongelijke hoogtes)
  • Hoekprofielen (bij traptreden e.d.)

Blijf je met andere vragen achter?

Als je nog twijfelt over bepaalde aspecten van een vloer leggen, schroom dan niet en vraag de experts van Onlinevloershop om hulp. Ze adviseren je geheel vrijblijvend bij iedere vraag die je maar hebt! Dankzij hun vele jaren ervaring met het leggen van vloeren vinden ze samen met jou altijd de juiste oplossing.