Blog

Rollade maken

De kerst staat weer voor de deur en dat betekent een tijd vol gezelligheid en lekker eten. Ben je op zoek naar een lekker recept dat helemaal in de kerstsfeer past? Dan ben je hier op het juiste adres, want vandaag gaan we je uitleggen hoe je een overheerlijke rollade klaar maakt.

Het vlees

Rollades kunnen uit veel verschillende soorten vlees bestaan. Je hebt namelijk rollades van rund, kalf, lam, kip en kalkoen. Daarnaast heb je de keuze voor een gekruide rollade of een gevulde rollade. De meeste Nederlanders eten het liefst een varkensrollade of een half-om-half rollade. Deze rollades worden vaak gekruid met kruidnagel, peper en zout.

Bereiden rollade

Je kunt rollades op verschillende manieren klaarmaken. Je kunt ze namelijk in de pan klaarmaken, maar ook in de oven. Met beide manieren kun je overheerlijke rollades maken.

Oven

Voordat je de rollade in de oven doet moet je het stuk vlees eerst voor braden. Zet een pan op matig vuur en voeg (vloeibare) boter aan de pan toe. Als het meeste schuim van de boter is weggetrokken kun je de rollade in de pan leggen. Draai deze met behulp van een vleestang rond totdat de hele rollade lichtbruin is geworden.

Verwarm de oven op ongeveer 150 graden. Als de oven is voorverwarmd kun je de rollade in de oven doen. Doe de rollade altijd in een ovenschaal of een ovenpan. Voor een gegaarde rollade geldt dat die ongeveer 6 x de hoogte in cm + 15 minuten lang in de oven heeft moeten garen. Bij een rollade van 9 cm hoog is dat dus (6 x 9 + 15 minuten) 69 minuten. Rollades hoger dan 10 cm laat je langer in de oven braden.

Tip! Schep het braadvocht regelmatig over de rollade heen. Op deze manier blijft de rollade lekker mals.

Pan

Voordat je begint met het klaarmaken van de rollade moet je een goede braadpan vinden. Zet deze op matig vuur en doe er een laagje (vloeibare) boter in. Wanneer het schuim van de boter bijna helemaal weg is leg je de rollade in de pan. Braad deze dan rondom lichtbruin. Nadat je dit hebt gedaan kun je het vuur op laag zetten en kun je de rollade rustig laten sudderen. Zorg er wel voor dat de deksel schuin (half) op de pan ligt. Draai de rollade regelmatig rond. Na 35-60 minuten is de rollade klaar. De precieze gaartijd is afhankelijk van het gewicht van de rollade.

Smaak

Als het goed is heb je nu een overheerlijke rollade klaar gemaakt. Je kunt de rollade zowel voor, tijdens als na het braden kruiden voor extra smaak. Daarnaast kun je ook altijd nog een overheerlijk sausje maken.