Traditionele uiensoep uit het tijdperk van de Romeinen

uiensoep

De wintermaanden zijn met uitstek de periode om een lekker soepje op tafel te zetten. Zelf ben ik groot fan van mijn tomatensoep, maar ook erg lekker is om pompoensoep, Thaise kippensoep of uiensoep te maken als de buitentemperatuur zich rond het vriespunt bevindt. Het recept voor een traditionele uiensoep heb ik nog niet eerder online geplaatst, hoogtijd om deze met jullie te delen. Ik maak de soep vaak op de manier zoals in dit recept gedaan wordt.

Uiensoep wordt eigenlijk altijd gemaakt van bouillon en ui (VERRASSING!!!). De soep wordt gemaakt door ui te fruiten en deze met runderbouillon te blussen. De soep wordt meestal geserveerd met croutons met daarop geraspte kaas. Gaan we vandaag niet doen, wij gebruiken wat sneetjes stokbrood. Om de kaas goed te laten smelten zetten we de soep met kom en al in de oven. De typische smaak van deze traditionele uiensoep komt niet van de bouillon, maar door het karamelliseren van de suikers die tijdens het fruiten uit de uienringen komen.

Deze soep stamt uit het tijdperk waarin de de Romeinen het grootste deel van Europa bezaten. In die tijd werd het gezien als een soep voor de arme bevolking, omdat uien goedkoop waren en in overschot aanwezig waren. Nu maken we het vooral omdat de soep zo lekker is. En of Julius Caesar daadwerkelijk zich gewaagd heeft aan dit culinaire soepje, weet ik natuurlijk niet helemaal zeker..

Dit heb je nodig (6 personen):

– 60gr roomboter
– 50gr bloem
– 800gr uien
– 2 tenen knoflook
– 250ml rode wijn
– 2 liter runderbouillon
– 1 laurierblad
– 2 takjes tijm
– zout en peper
– 12 sneetjes stokbrood
– 120gr geraspte Gruyerekaas

En zo maak je het:

1. Snij de ui in dunne ringen. Smelt vervolgens de roomboter in een pan en voeg de uiringen toe. Fruit de ui op laag vuur voor ongeveer 20 á 25 minuten, spatel regelmatig door. De uien zijn goed als ze goudbruin worden en beginnen te karameliseren.

2. Snij de knoflook goed fijn en voeg deze samen met de bloem toe. Roer dit voor ongeveer 2 minuten goed door. Blus het mengsel vervolgens af door langzaam en al roerend de runderbouillon toe voegen. Maak het mengsel compleet met de rode wijn en breng aan de kook.

3. Voeg het laurierblad en de takjes tijm toe. Breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat de bouillon 25 minuten zachtjes pruttelen. Vis het laurierblad en de takjes tijm uit de bouilon. Proef of de soep goed van smaak is, voeg desgewenst nog wat zout en peper toe.

4. Verwarm de grill alvast voor. Rooster de sneetjes stokbrood onder de grill, verdeel ze over de 6 soepkommen en schep de soep erover. Bestrooi de uiensoep met de geraspte Gruyere kaas en zet de soep onder de grill tot de kaas goudbruin en gesmolten is. De traditionele uiensoep is klaar om opgediend te worden!

in Diner
Alex
Smaak, dat is voor mij het meest belangrijk. Of een recept nu super healthy of één grote caloriebom is, ik hou er van. Mijn recepten komen uit antieke kookboeken, van online blogs en uit de eigen keuken. Ik heb een zwak voor vers gebrande noten en ben grootliefhebber van likeuren. Oh, en bakken is echt mijn ding.

Related Posts