Traditionele Arretjescake volgens oma’s recept

Arretjescake

Ooit gehoord van Arretjescake? Nee? Dat is eigenlijk ook niet zo gek want het is een traditionele, koude cake die slechts in een paar streken van Nederland gegeten wordt. Hoewel de precieze ingrediënten per streek en per recept verschillen, is de basis eigenlijk altijd hetzelfde. De verschillende ingrediënten worden gemixt en moeten vervolgens een dag in de koelkast opstijven. Het lange wachten wordt uiteindelijk beloond met een heerlijke zoete cake! Love it!

Oorspronkelijk is de Arretjescake een recept uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. De Calvé van de pindakaas inderdaad! Calvé voerde destijds twee soorten vet, namelijk de Delfia (een soort frituurvet van kokosvet) en Delfrite, een soort margarine. Het stripfiguurtje Arretje Nof werd als boegbeeld in reclames gebruikt voor deze producten. Recept nummer 100 was Arretje’s persoonlijke trots: de cake. Het kon van beide producten gemaakt worden, waarbij in de zomer Delfia werd aanbevolen, omdat de cake anders te slap zou blijven. Wij gaan voor de variant met margarine én roomboter.

Hoeveel tijd kost het?
15 minuten voorbereiden + 10 uur in de koelkast

Dit heb je nodig (voor 1 cake):
– 125 gram boter
– 125 gram margarine
– 200 gram witte basterdsuiker
– 5 eetlepels cacao
– 200 gram Maria koekjes (van Verkade)
– 2 eieren

En zo maak je het:
1. Smelt de boter en margarine samen in een steelpannetje. Klop vervolgens de eieren met de suiker luchtig. Voeg dan de eetlepels cacao toe en roer de warme boter erdoor.

2. Doe de koekjes in een plastic zak en sla ze fijn door midden van een deegroller. Het is niet erg als er nog wat grove stukjes bij zitten, dat is juist lekker in de cake straks. Roer vervolgens de koekjes door het botermengsel.

3. Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier en vul deze met het mengsel. Laat de cake nu minimaal 10 uur in de koelkast opstijven. Makkelijk is de avond van te voren bereiden, zodat die de hele nacht kan staan.

4. Bestrooi de Arretjescake vlak voor het serveren met poedersuiker, ziet er lekker vrolijk uit! Cheers!

Arretjescake

in Zoet
Alex
Smaak, dat is voor mij het meest belangrijk. Of een recept nu super healthy of één grote caloriebom is, ik hou er van. Mijn recepten komen uit antieke kookboeken, van online blogs en uit de eigen keuken. Ik heb een zwak voor vers gebrande noten en ben grootliefhebber van likeuren. Oh, en bakken is echt mijn ding.

Related Posts

33 thoughts on “Traditionele Arretjescake volgens oma’s recept”

  1. Lianne says

    Oh, ik houd zo van arretjescake! Heb ook gehoord dat je i.p.v. het ei er vanillevla in kan doen. Dat wil ik nog een keer proberen. Dan is die voor iedereen geschikt.

    1. Alex van Amersfoort
      Alex van Amersfoortavanamersfoort says

      Hi Lianne, dat klinkt ook lekker zeg! Ik ga dat ook zeker een keer met vanillevla proberen. Thnx for the tip!

    2. JD says

      Volgens mij zit de ei erin om de cake stevig te houden. Ik denk dat het met vanillevla niet gaat lukken…

      1. Alex van Amersfoort
        Alex van Amersfoortavanamersfoort says

        Hi JD, Ik heb op meerdere plaatsen online al iets gelezen over vanillevla als alternatief voor de ei.. Lijkt mij het proberen waard om te zien wat er gebeurd 😀 Ik deel mijn ervaringen tzt nog wel!

      2. Esther says

        Deze cake gaat niet in de oven dus het ei stolt niet…

    3. conny says

      hoeveel vanille vla doe je er dan in?

  2. Astrid says

    Oh dat is altijd zo lekker en een verwenmoment. Ik maak elke keer andere recepten, maar meestal maak ik hem zonder ei.

    Van de week maar weer eens maken voor mijn verjaardag.

    1. Alex van Amersfoort
      Alex van Amersfoortavanamersfoort says

      Deze cake is echt té lekker! Zeker maken 🙂 En fijne verjaardag alvast gewenst Astrid!

  3. marianne says

    Heerlijk met een scheutje Amaretto of Stro rum.!!

    1. Alex van Amersfoort
      Alex van Amersfoortavanamersfoort says

      Dat klinkt lekker Marianne, ga ik de volgende keer proberen (a)

  4. Els Stam says

    staat me nog zo bij van vroeger mijn pleegmoeder maakte dat ook zo vaak , bedankt voor het recept , geprint en gelamineerd

    1. Alex van Amersfoort
      Alex van Amersfoortavanamersfoort says

      Stuur je even een fotootje via Facebook als je de cake gemaakt hebt? 🙂 En graag gedaan natuurlijk

  5. Tjidske says

    Wat is het verschil tussen boter en margarine? Of wordt met boter roomboter bedoeld

    1. Alex van Amersfoort
      Alex van Amersfoortavanamersfoort says

      Hoi, Margarine is geen boter, de enige échte boter is roomboter. Als je googled vind je ook tal van argumentaties waarom. Samengevat is margarine gewoon een totaal ander product, en is tevens de smaak vele malen anders/minder dan roomboter. Voor deze cake hebben we beiden echter nodig om het gewenste resultaat te krijgen! 🙂

  6. ria says

    vroeger wist ik niet beter en mijn ouders ook niet, over cholesterol e.d., ik zet het mijn kinderen en mij zelf niet voor. je kunt net zo goed zo boter gaan eten. met een heel klein beetje biscuit.

    1. Alex van Amersfoort
      Alex van Amersfoortavanamersfoort says

      Hi Ria, we moeten het gewoon met mate eten denk ik 🙂 Té veel of té vaak is sowieso niet goed.

  7. Ik heb hem laatst gemaakt van margarine en kreeg hem niet hard. Dik commentaar van iemand van iedereen weet toch dat je er frituurvet in moet doen. Dus nu lees ik dit en schrik ik ervan.
    Word deze wel goed hard?
    Lekker hoor en ach af en toe wat geks doen moet kunnen, doen we allemaal wel eens en geeft kwaliteit van leve 🙂

    1. Alex van Amersfoort
      Alex van Amersfoortavanamersfoort says

      Hi Joke, dank voor je reactie! Ik zou je adviseren om zowel roomboter als margarine te gebruiken zoals ik in dit recept. Na een nachtje in de koelkast was de cake bij mij goed hard en smaakte super goed! Groetjes!

  8. giny says

    Arretjescake is heerlijk mijn moeder maakte het eerder ook altijd ik ga het nu ook snel weer eens proberen alleen maakte zei het van echte chocola dit smelten en als boter roomboter heerlijk!!!!

    1. Alex van Amersfoort
      Alex van Amersfoortavanamersfoort says

      Hi Giny, klinkt ook goed zeg! Echte chocolade zal de smaak nog puurder maken natuurlijk, nice!

  9. Hedi says

    Dit is zooo lekker! Ik heb hem laatst gemaakt met Licor43. Echt smullen!

    1. Alex van Amersfoort
      Alex van Amersfoortavanamersfoort says

      Oké, Licor43 erin is de beste variatie die ik tot nu toe gehoord heb! Ga ik ook zeker doen <3

    2. conny says

      hoeveel licor43 doe je erin?

      1. Alex van Amersfoort
        Alex van Amersfoortavanamersfoort says

        Hi Conny, ik heb het zelf niet geprobeerd. Een andere lezer doet deze suggestie. Ik zou een lekkere scheut doen, vooral niet teveel! Groetjes

  10. ineke says

    In plaats van biscuit pepernoten

    1. Alex van Amersfoort
      Alex van Amersfoortavanamersfoort says

      Leuk voor in de decemberperiode! Ik schrijf het op 😀

  11. Sabine says

    Heerlijk! Voeg eens een theelepel oploskoffie toe, errug lekker!!

    1. Alex van Amersfoort
      Alex van Amersfoortavanamersfoort says

      Hi Sabine, is dat lekker?? Haha het klinkt niet zo uitnodigend namelijk. Ik ga er is over denken 😉

  12. Christine says

    Ja. Een beetje koffiesmaak erbij. Het geeft de chocolade een kleine lift. Ik doe zelf vaak een kopje espresso in mijn chocololadecake!
    Bedankt voor het recept, ik ga het dit weekend proberen!

    1. Alex van Amersfoort
      Alex van Amersfoortavanamersfoort says

      Oké thnx for the tip, ik ga het proberen! Succes dit weekend met het recept, stuur je even een foto via Facebook als je de cake klaar hebt?

  13. Arthur says

    Mijn moeder beweerde steeds dat sinds het verdwijnen van Delphia de cake nooit meer smaakte als voorheen. Zij maakte hem overigens in laagjes van Nizza van Verkade (van die besuikerde koekjes). Water loopt nu alweer in de mond.

  14. bert says

    kun je de cake ook met witte chocolade maken en oreo koekjes?

  15. Marleen says

    Ik heb gisteren de cake gemaakt….maar helaas, na zelfs 24 uur in de koelkast is ie nog niet helemaal hard geworden. Wat doe ik fout? Ik heb me helemaal aan het recept gehouden.

    groetjes, Marleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *