Scovilleschaal: Hoe heet kun jij aan?

Scovilleschaal

First of all, ik ben niet zo weg van pittig eten. Mijn mond, slokdarm en ieder orgaan of lichaamsonderdeel is er niet van gediend als er voedsel met meer dan 1.000 Scovillepunten verwerkt moet worden. Scoville-wie? De schaal van Scoville wordt gebruikt om de heetheid van chilipeper en pittige sauzen te meten. In deze blog geef ik je meer uitleg hoe dit werkt.

Meer dan honderd jaar geleden is het systeem van de Scovilleschaal ontwikkeld door Wilbur Scoville (vandaar de naam dus). De schaal is samengesteld op basis van smaaktests waarbij gekeken werd hoever men een gemalen peper moest verdunnen voor hij niet meer als scherp werd waargenomen.

Tegenwoordig wordt dat allemaal wat nauwkeuriger aangepakt door de concentratie van capsaïcine en aanverwante stoffen te meten. Een gerecht wordt door de gemiddelde Nederlander als pittig ervaren rond de 500 tot 1.000 Scovillepunten. Dit is laag op de schaal van Scoville in verhouding tot de rest van de wereldbevolking. Pussies zijn wij ook weer. Als voorbeeld scoort de Sambal Oelek op de schaal van Scoville 2.000 en tabasco iets hoger met 5.000. Jalapeñopepers variëren tussen de 2.500 en 8.000, en habaneropepers kunnen een heetheid van 350.000 punten op de schaal van Scoville bereiken.

De heetste peper ter wereld

Sauzen op basis van chilipepers waarbij de Scovillepunten tussen de 30.000 en 2.000.000 liggen zijn enkel alleen buiten Nederland verkrijgbaar. Jammer voor de heethoofden dus. En hoe heet kun je gaan is dan nog de resterende vraag? De Carolina Reaper is sinds 2012 met gemiddeld 1.569.300 punten en uitschieters tot 2.200.000 punten op de Scovilleschaal de heetste peper ter wereld volgens Guinness World Records.

Hoe heet kun jij aan?

Mijn lichaam trekt niet meer dan een milde tabascosaus en dat is soms als hels. Tot welke peper kun jij aan voordat je slokdarm wegbrandt? Ik ben erg benieuwd!

PUNTEN SCOVILLESCHAAL SOORT PEPER
2.200.000 Carolina Reaper (maximale waarde)
2.009.231 Trinidad Moruga Scorpion
1.569.300 Carolina Reaper (gemiddelde waarde)
350.000–577.000 Rode Savinapeper Habanero
100.000–350.000 Habaneropeper, Madame-Jeanette, Scotch Bonnet
100.000–200.000 Jamaicaanse hete peper
50.000–100.000 Thaise peper, Malagueta pepper
30.000–50.000 Cayennepeper
10.000–23.000 Serranopeper
7.000–8.000 Tabascosaus (habanero)
2.500–8.000 Jalapeñopeper
2.500–5.000 Tabascosaus (tabascopeper)
600–1.000 Tabascosaus (groene peper)
500–1.000 Anaheimpeper
100–500 Pimento, pepperoncini
0 Paprika
in Tips
Alex
Smaak, dat is voor mij het meest belangrijk. Of een recept nu super healthy of één grote caloriebom is, ik hou er van. Mijn recepten komen uit antieke kookboeken, van online blogs en uit de eigen keuken. Ik heb een zwak voor vers gebrande noten en ben grootliefhebber van likeuren. Oh, en bakken is echt mijn ding.

Related Posts