Kweeëntaart: het vergeten fruit

vergeten fruit

Vandaag wat leuks en voor mij iets compleets nieuws, namelijk een kweeëntaart. Ik heb hier diep voor in de boeken moeten bladeren om dit oude recept te vinden. Deze taart wordt gemaakt van de vrucht kwee (ook wel kweepeer of kweeappel genoemd): hét ultieme voorbeeld van vergeten fruit. De kwee is familie van de appel, peer en lijstbes. Vroeger aten mensen deze vrucht bij het leven, althans wel verwerkt want rauw is het maar een zuur ding. Ik gebruik het in deze taart!

Dit vergeten fruit is niet overal verkrijgbaar, dus neem wel even de tijd om te oriënteren waar je de kwee kunt krijgen. Grote kans dat groentespeciaalzaken en toko’s het wel in hun assortiment hebben zitten. Leuk feitje trouwens nog: Het woord “marmelade”, dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.

Dit heb je nodig (voor 1 taart):

voor het deeg
– 500gr bloem
– 10gr zout
– 60gr suiker
– 150gr geklaarde roomboter (gesmolten dus)
– 150ml water

voor de vulling
– 1,5kg kweeperen
– 125gr gemalen amandelen
– 125gr kwark
– 125gr roomboter
– 75gr rozijnen
– 50gr suiker
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel speculaaskruiden
– 6 eidooiers

En zo maak je het:

1. Meng het zout, de suiker en de bloem in een grote kom. Roer vervolgens in een aparte kom de geklaarde roomboter en het water door elkaar. Maak een kuiltje in de boem en giet het water/boter mengsel erbij. Kneed het geheel tot er een elastische deegbal ontstaat. Zet het deeg nu voor 30 minuten weg, buiten de koelkast.

2. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte en bekleed er een vorm mee. Ik gebruik een springvorm van 26cm. Schil de kweeperen en snij deze in parten. Kook de kweeperen in 45 minuten gaar in een ruime hoeveelheid water.

3. Verwarm alvast de oven voor op 180 graden. Doe de kweeperen, amandelen, kwark, suiker, kaneel, speculaaskruiden, eidooiers en roomboter in een blender en maak er moes van. Hou de rozijnen en een halve kweepeer apart. De hoeveelheid voor de vulling is voldoende om twee taarten te maken. Je kunt het makkelijk halveren.

4. Verdeel de vulling over het deeg in de springvorm en versier de bovenzijde met de rozijnen. Snij de halve kweepeer die je bewaard hebt in dunnen schijfjes en decoreer dit mooi aan de bovenzijde. Bak de taart in ongeveer 40 á 50 minuten goudbruin en gaar.

5. Controleer of de vulling gaar is en haal vervolgens de vorm uit de oven. Laat de taart voor 5 minuten afkoelen en haal deze dan uit de vorm. Laat op een rooster verder afkoelen of serveer meteen. Erg lekker met een bolletje ijs!

in Zoet
Alex
Smaak, dat is voor mij het meest belangrijk. Of een recept nu super healthy of één grote caloriebom is, ik hou er van. Mijn recepten komen uit antieke kookboeken, van online blogs en uit de eigen keuken. Ik heb een zwak voor vers gebrande noten en ben grootliefhebber van likeuren. Oh, en bakken is echt mijn ding.

Related Posts