Klassieke appeltaart volgens oma’s recept

Klassieke appeltaart

Appeltaart zoals die hoort; veel appels, rozijnen in de rum geweld en een lekker krokante korst. Deze klassieke appeltaart is echt een topper! Ik bak met regelmaat natuurlijk wel taarten en inmiddels heb ik al van alles door een appeltaart heen gegooid: stroopwafel, peren en zelfs chocolade. Maar niets, écht niets, haalt het bij het oude en vertrouwde basisrecept.

Hoeveel tijd kost het?

50 minuten voorbereiden + 1 uur in de oven

Dit heb je nodig:

Deeg
– 300gr bloem
– 100gr suiker
– snufje zout
– 200gr koude roomboter
– 1 ei
– 2 eetlepels koud water

Vulling
– 60gr paneermeel
– 8 appels (bijv Goudreinetten)
– 100gr kristalsuiker
– 60gr rozijnen
– een scheutje rum
– 4 theelepels kaneelpoeder
– 2 eetlepels custardpoeder

En zo maak je het:

1. Meng de bloem met de suiker en het zout. Snij de roomboter in blokjes en kneed samen met het ei, het water en de bloem tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten.

2. Rol twee derde van het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, uit tot een ronde lap van 30 centimeter doorsnede. Hou de rest van het deeg apart. Vet de springvorm in en bekleed met het deeg. Bestrooi de bodem met paneermeel.

3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Wel de rozijnen in een laagje rum. Schil de appels en snij in partjes. Snij 6 appels in dunne plakjes en meng samen met de suiker, rozijnen, kaneelpoeder en custardpoeder. Leg de plakjes appel in laagjes over de bodem en druk stevig aan. Snij de 2 andere appels in blokjes en gebruik dit als bovenste laag van de appel.

4. Rol de rest van het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Snij lange repen van circa 1 centimeter breed, leg ze kruislings over de taart in een rastervorm. Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met het wat eigeel. Bak de taart in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Laat de taart goed afkoelen voor je hem serveert.

Bron: Inspiratie van 24Kitchen

in Zoet
Alex
Smaak, dat is voor mij het meest belangrijk. Of een recept nu super healthy of één grote caloriebom is, ik hou er van. Mijn recepten komen uit antieke kookboeken, van online blogs en uit de eigen keuken. Ik heb een zwak voor vers gebrande noten en ben grootliefhebber van likeuren. Oh, en bakken is echt mijn ding.

Related Posts